INVL Logo

2024. aasta 2. kvartali investeerimisportfellide ülevaade

2024. aasta 2. kvartalile, nagu ka kogu poolaastale, oli iseloomulik aktsiahindade märkimisväärne tõus. Positiivne meelestatus tulenes investorite kõrgetest ootustest, et tehisintellekti kasutamine aitab tugevalt kaasa ettevõtete edasisele kasvule. Populaarne USA aktsiaindeks S&P 500 kallines kvartalis eurodes arvestatuna umbes 5%, kuid peaaegu kogu tõus oli tingitud niinimetatud „Magnificent 7″ tehnoloogiaettevõtete aktsiate kallinemisest. Nende ettevõtete aktsiate koguväärtus kasvas kvartalis umbes 15% võrra; ülejäänud 493 ettevõtte väärtus ei muutunud praktiliselt üldse. Mitme ettevõtte kiire kallinemine on toonud kaasa USA aktsiaturu suure kontsentreerumise. Näiteks S&P 500 indeksi viis parimat aktsiat moodustavad nüüd rohkem kui 1/4 indeksi kogukapitaliseeritusest (aktsiaväärtusest).

Viimastel kuudel on Euroopa Keskpanga ja USA Föderaalreservi intressimäärade langetamise põhimõtted järsult lahknenud. USA inflatsioon on endiselt tunduvalt kõrgem Föderaalreservi sihtinflatsioonist 2-2,5% (viimased andmed näitavad, et inflatsioon oli mais 3,3%). Samuti on töötuse määr madalal tasemel (4%) ja SKT  kasv on endiselt stabiilne (umbes 3%), seda isegi kõrgete intressimäärade juures. Nimetatud tegurite tõttu eeldatakse, et Föderaalreserv ei kiirusta intressimäärade järsu langetamisega enne aasta lõppu, samas kui inflatsioon püsib endiselt kõrge. Euroopas on olukord teistsugune: juba juuni alguses alandas Euroopa Keskpank  esimest korda viie aasta jooksul intressimäärasid 25 baaspunkti võrra, kuna euroala inflatsioon on stabiliseerunud 2,5% juures. Vaatamata intressimäärade kärpimisele on võlakirjade tulusus mitmes suuremas Euroopa riigis tõusnud (võlakirjade hind on langenud) pärast Euroopa Parlamendi valimisi, kus paremäärmuslikud erakonnad võitsid oodatust rohkem hääli. Samas ei raputanud negatiivne meelestatus sugugi kogu võlakirjaturgu, vaid keskendus peamiselt Prantsusmaale, kus president Emmanuel Macron saatis parlamendi laiali ja kuulutas välja uued parlamendivalimised.

Kulla hind tõusis rekordkõrgusele, lõpetades aasta teise kvartali üle 2300 dollari juures troiuntsi kohta. Kvartali kasv oli 4,3% USA dollarites ja 5,1% eurodes. Alates aasta algusest on kulla tõus veelgi muljetavaldavam, vastavalt 12,8% ja 16,5%. Kulla hinna tõusu peamisteks põhjusteks on jätkuv geopoliitiline ebastabiilsus, investorite valmisolek riskide vähendamiseks aktsiaturgude kiire kallinemise taustal, mis tähendab, et nad on suunanud osa oma rahalistest vahenditest traditsiooniliselt turvalisematesse varaklassidesse, ja keskpankade ostud.

 

Investeerimisportfellide kvartaalsed ülevaated 30.06.2024

INVL Index Plus
INVL Index Plus 80
INVL Index Plus 50
INVL Index Plus 25
INVL Fixed Income

INVL Corporate Debt
INVL Nordic High Yield Debt
INVL Emerging Markets Debt

INVL Emerging Markets Equity
INVL Global Sustainable Equity
INVL Europe Equity
INVL Northern Europe Equity
INVL USA Equity

INVL Gold